5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ

Biz avukatların özel günü olan 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle düzenlediğimiz törene hoş geldiniz. Kutlamadan ziyade, mesleğin artan sorunlarını sıralayarak, çözüm taleplerimizi dile getirir olduğumuz 5 Nisan’lardan birine daha ulaşmış bulunuyoruz.

Öncelikle mesleğimize hizmet etmiş ve bugün aramızda bulunmayan bütün meslektaşlarımı saygı ve rahmetle anıyorum. Hepimizin bildiği gibi ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde Afrin'de görev yapan tüm güvenlik güçlerimizin, evlatlarımızın, sağ salim ailelerine kavuşmalarını diliyor, şehit olan evlatlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum.

Bugün konuşmama güzel bir haberle başlamak istiyorum. Satın Alma Komisyonumuzun aylardır yapmış olduğu araştırma sonuçlanmış ve içinde konferans salonumuzun da olacağı yeni bir Baro hizmet binasının yapılması için girişimlere başlanmıştır.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından Bilecik Barosu hizmet binasının alımına ilişkin karar 24 Mart tarihinde alınmıştır. Bu ay sonuna kadar da tapuda işlemler gerçekleşecektir. Bundan sonra da mümkün olan en kısa sürede yeni hizmet binamızın yapımına başlanacaktır.

Ancak; altın varaklarla süslediğimiz baro binalarımız olsa da, eğer halkımıza güvenebilecekleri bir yargı sistemi içerisinde hukuk hizmeti veremiyorsak, bunların hiç birinin anlamı olmayacaktır.

Avukatlık mesleği ve savunma görevi, ancak hukuk devletlerinde, demokrasinin oturmuş, hukukun üstün, yargının bağımsız olduğu devletlerde layıkıyla yerine getirilebilir. Eğer bu koşullar yoksa, hiç kimsenin hukuk güvenliği yok demektir. Böyle bir sistemde avukatın da rolü olmayacaktır.

Avukatlar yalnızca müvekkillerinin haklarını savunan kişiler değildir. Halkın ve hakkın savunucusu olan biz avukatlar, tarih boyunca olduğu gibi bugün de, hukuk ve insan hakları ihlallerine karşı koymakla yükümlü ve görevliyiz. Bu çerçevede yargının bağımsızlığı, hukuk devleti ve demokrasi adına endişelerimizi dile getirmek de en büyük sorumluluklarımızdan biridir.

Değerli meslektaşlarım,

Mesleğimiz zor ve sancılı bir dönemden geçmektedir. Yaşadığımız bunca güçlüğe rağmen var gücümüzle çalışmaya, omuz omuza mücadele etmeye devam ediyoruz.

Öncelikle sorunlarımıza çözüm arıyoruz.

5 Nisan Avukatlar Günü sadece avukatların değil, avukat eliyle temsil edilen bütün kesimlerin; adalet ve savunma günüdür.

Ülkemizde 106.000’in üzerindeki;

Adalet devletin temeli ise savunma da adaletin temelidir.

Değerli meslektaşlarım, Bilecik Barosu tüm mensuplarıyla, kurullarıyla, komisyonlarıyla; adalet için, avukatlık mesleğinin saygınlığı için Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı olarak çalışıyor ve çalışmaya da devam edecektir.

Her bir avukatımız çağdaş, yenilikçi, etkin bir baro olma çabamıza güç veriyor. Daha mutlu, huzurlu bir gelecek için biz avukatlara düşen görev her zaman olduğu gibi bugün de büyüktür. Sizinle birlikte bu mesleği icra etmenin onuru ve mutluluğunu kelimelerle anlatmam mümkün değildir.

Güzel ve aydınlık günlerde birlikte olmak dileği ve ümidiyle, sizlerin ve tüm meslektaşlarımın Avukatlar Günü’nü kutluyor, hukuk güvenliklerinin teminatı olmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ederek yurttaşlarımıza “bu ülkede avukatlar var” diyorum.

 Av Halime AYNUR

Bilecik Barosu Başkanı