Tarih: 14.09.2020| Okunma Sayısı: 2379

                                                                                                                                     BASIN AÇIKLAMASI

                Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar neticesinde 48 avukat ve 7 stajyer avukat göz altına alınmış olup, Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi'nin sunmuş olduğu  rapora göre; yapılan işlemler Avukatlık kanununda öngörülmüş usule ve Avukat bağımsızlığına aykırı işlemlerdir. Ankara'da gözaltına alınan meslektaşlara, yöneltilen sorulardan ve soruşturmanın kapsamından; Avukatın görevini yapmasından kaynaklı olduğu, savunma mesleği sınırlarında kalan bir çok hususun adeta bir suç unsuru gibi değerlendirildiği görülmektedir.

                Avukatlar, görevlerini yaparken hiçbir şekilde müvekkillerinin davaları ile özdeşleştirilemezler.  Nitekim Havana Kuralları 18. Madde bu hususu düzenleyerek "Avukatlar görevlerini icra etmeleri sebebiyle müvekkilleriyle veya müvekkillerinin davalarıyla özdeşleştirilemezler" hükmünü getirmiştir.

                 Yargının üç kurucu unsuru olan; savunmanın bağımsızlığı ve görevini yaparken hiçbir şekilde kısıtlanmayacağı, savunmasını Anayasa ve Yasalar ile kendisine verilmiş hakların tamamını kullanmak suretiyle yapacağı Anayasa,  Avukatlık kanunu ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf olduğu Uluslar arası antlaşmalar ile teminat altına alınmıştır.

                Yapılan Soruşturma kapsamında meslektaşlara yöneltilen soruların ve soruşturma usulünün, tüm bu hükümlerin ihlal edilmesi, alınan iş ile Avukat arasında bir ilinti yaratılarak Avukatlara ve Avukatlık mesleğine adeta bir gözdağı verilme niyet ve düşüncesini oluşturduğu anlaşılmaktadır.

                Daha önce defalarca ifade ettiğimiz üzere avukatlara yöneltilen baskı ve sindirme girişimleri esasen halkın hak arama özgürlüğüne yöneliktir.

                Savunma mesleğine yönelik bu ve benzeri tüm gayret, çaba ve girişimlere karşı mesleğimizi korumaya ve savunmaya her zaman olduğu gibi kararlı olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.

 

 

                                                                                                              Bilecik Barosu Yönetim Kurulu

                                                                                                                                    Adına

                                                                                                                      Bilecik Barosu Başkanı

                                                                                                                         Av. Halime AYNUR

25.04.2024
AV. HALİME KAHRAMAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.